Je kan al enkele jaren spaarlampen kopen, de fabrikant geeft vaak zelfs lange garantie periodes voor de lampen die ze verkopen (van 2 tot 5 jaar of zelfs langer) maar kan je uberhaupt je (te vroeg) kapot gegaande lamp nog wel omwisselen voor een werkend exemplaar ?

Theoretisch gezien zou het moeten kunnen, want je hebt immers garantie; maar wat zijn de voorwaarde ? we beginnen me diegene waar het eerst om gevraagd wordt; de bewijslast.

Vraag: Heeft u de lamp wel gebruikt waarvoor hij bedoeld is ?
Antwoord: Ja natuurlijk; hij heeft zelf een hele tijd licht gegeven in het armatuur wat voor deze lamp geschikt is.

Vraag: Heeft u het bonnetje ?
Antwoord: Natuurlijk niet, heb dat ding bij de supermarkt gekocht om de hoek, en de kassabon, tja die is a) niet meer leesbaar na een paar maanden b) heb ik weggegooid c) stond alleen het product op maar geen datum of tijd; want was een hele oude kassa, je weet wel zo een met blauwe inkt.

En daar beste mensen loopt dus iedereen al meteen vast, heb jij je bonnetjes van de supermarkt nog na 1 jaar ? ik niet, als ik het uberhaupt heb meegenomen.

M.a.w. de fabrikant schuift simpelweg de schuld bij de klant in de schoenen door bewijslast te vragen aan de klant, terwijl ze zelf een onmogelijke garantie geven die ze juridisch gezien niet eens hoeven te geven, want tenslote heb je geen koop overeenkomst met de fabriekant gesloten maar met de winkel waar je hem kocht.

Nee de garantie op lampen maar op heel veel andere artikelen is een grote grap. Maar ik hoor graag jullie ervaringen om garantie te claimen op je defecte product.